CONTENDER NED 9

CONTENDER NED 9

Welkom op www.ned9.com

Op deze website kunt u op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van Contender NED 9. Met vriendelijke groet Paul Verhallen

Spiegel plas 2016

ContenderGeplaatst door Paul Verhallen 09 nov, 2016 12:51:21

Aan mij dit keer de fabelachtige eer om een verslag te schrijven over het afgelopen weekend waar ik 3de ben geworden en dus volgens de al oude traditie schrijf je dan op maandag morgen een verslag over dat evenement.

Het zeilevenement op de Spiegel plas staat al Jaren lang op de zeilkalender bij de Contender klasse, volgens René al zo lang als hij Contender zeilt, dus dat is lang. Ook dit jaar was er weer een mooi veld Contenders op het water te vinden, er waren 12 voorinschrijvingen maar helaas moest Mark door familie omstandigheden verstek laten gaan dus in het totaal 11 Contenders aan de start.


Bart kwam naar de Spiegel met de nieuwe Luca Bonezzi epoxy Contender, een primeur voor de Nederlandse floot! Het grijze race monster met gebroken wit dek voorzien van grijs ProGrip is na de EK met ons mee gelift op de trailer naar Nederland, een mooi schip die aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de naam “cinquanta sfumature di grigio” gaat dragen…

Nieuw op de deelnemerslijst is Pieter Hilkemeijer, deze nieuwe Contenderzeiler heeft afgelopen voorjaar de “Pooldanser” van Tony White naar Nederland gehaald. Op Loosdrecht is hij meerdere dagen per week hard aan het training geweest om deze dame te temmen. De Spiegel was zijn eerste wedstrijd met de Contender, op zondag avond schreef hij op zijn facebook pagina:

Zo, moe en voldaan op de bank. terug van m’n eerste weekendje wedstrijdzeilen. Vele geleerd en ervaring opgedaan. Door tips van mede Contender zeilers heb ik in het weekend progressie gemaakt. Bedankt Dutch Contender Association voor de speciale vermelding aan het einde van de dag en het presentje: het boek "Hooked On!: The International Contender Story". Erg leuk en interessant en ga me in de wintermaanden me hier mee vermaken.” Bron: FB

Namens de DCA; Graag gedaan Pieter en we hopen je nog vaak tegen te komen tijdens de wedstrijden in de Contender!!

Zaterdag morgen was de start eigenlijk om 10:30 gepland, maar dit was op de vrijdag middag nog even snel verschoven naar 11:00 zodat we allemaal net even wat meer tijd hadden om naar Nederhorst den Berg te rijden en de boten op te bouwen, hier was vooral Utz erg blij mee ;)

Onder de deelnemers ook Dirk Lafleur, in de eerste race liet hij gelijk zien het spelletje nog niet verleerd was en voer een nette 1, gevolgd door René en Paul.

Race 2 ging tussen Bart en mij zelf, na een aantal keer van leiding te hebben gewisseld tijdens de race en toch wel aardig wat last te hebben gehad van de achterblijvende Javlins, was Bart aan het einde van de race toch wel de ongelukkigste, hij T-boonde net voor de finish bijna een Javlin die zonder om zich heen te kijken overstag ging, op de finishlijn scheelde het echt maar een paar centimeter volgens de wedstrijdleider Rob Beemster.

Race 3 was weer voor Dirk, gevolgd door mijzelf en René, de verschillen waren klein en er werd goed op elkaar gelet en elke aanval werd verdedigd door de voor liggende boot.

Op zondag was het in tegenstelling tot de zaterdag droog en schitterend zonnig weer, met een ongeveer het zelfde windje, 8-12 knopen uit een aantal andere hoeken.

Race 4 werd gewonnen door René, gevolgd door Dirk, ik zelf weer 3de. Even leek het er op dat ik de aansluiting in de eerste reach kon maken door om de windschaduw van de bomen heen te varen, echter kregen Dirk en René een geweldig mooie vlaag net na de gijpboei waardoor ze gewoon echt vertrokken.

Race 5 was weer voor Dirk die met een erg sterk downwind rak zich terug naar voren voer ook nu was het verschil niet groot op de finishlijn en er werden zeker geen cadeautjes gegeven. Dit was ook het geval achter de top 3, iedereen verdedigde zijn positie met hand en tand en dit leverde soms wat ‘heftige’ boei rondingen op, voornamelijk bij de gijp boei.

Race 6 bracht dus uiteindelijk de beslissing wie het verslag moest gaan schrijven voor op de DCA website Dirk was al zeker van de overwinning, ik moest voor René finishen om 2de te worden en anders mocht hij zeker niet winnen want dan zou hij twee eentjes hebben….

Bij de start was het duidelijk dat een stuurboord start gunstig was, ik heb het geprobeerd maar de vloot kwam toch wel aardig de lijn afzakken over bakboord dus toch maar bij de pin over bakboord gestart. René was als eerste bij de boven boei gevolgd door mij en Utz, in de eerste reach weer de luwte van de bomen zien te om zeilen. Daar kreeg René weer een mooie vlaag en hij was er vandoor, in het tweede kruisrak bleef hij aan leiding varen en controleerde het veld. In het derde kruisrak was de rechter kant beter en dat was precies de kant die ik gekozen had dus kreeg ik weer de aansluiting met René, bij de gijp boei hadden we nog wel drie! Obstakels (Javlins) waar we onderdoor, overheen of tussendoor moesten, dat ging allemaal heel redelijk, beetje remmen en binnendoor, de Javlins moeten toch hun gijpen met spi en dat duurt net even langer dan zonder.

Jammer genoeg voor mij bleef het bij het naar René toe varen maar er voorbij lukte niet, dus René wint de laatste race van de zondag er schuift daardoor van de 3de naar de 2de plaats, ik zelf ga de andere weg. Dus net als op de IDM weer gelijk aantal punten met René en ik weer 3de…..

Conclusie van het weekend: We hebben een schitterend zeilweekend gehad op de Spiegel plas en we willen als Contender klasse WV De Spiegel en haar vrijwilligers wederom hartelijk danken voor dit geslaagde evenement en graag tot volgend jaar derde weekend in oktober!

Foto's door Peter van Haastrecht van de Spiegelplas wedstrijden van zondag 16 oktober: https://www.flickr.com/photos/haastrecht/albums/72157674198153292
  • Reacties(0)//www.ned9.com/#post190